Ce este pe primul loc: dezvoltarea audientei (publicului) sau a produsului (serviciului) ?

3 Comments

Care abordare este mai buna? E mai bine sa construim mai intai o audiență / public, și apoi un produs / serviciu, sau produsul mai întâi pentru a găsi publicul tinta mai târziu?

Probabil ambele variante sunt bune, exemple existand in ambele cazuri, dar intrebarea este care dintre aceste metode este cel mai probabil sa functioneze pentru tine ?

Am cautat sa vad daca exista ceva studii sau statistici pe aceasta tema / intrebare, dar nu am gasit foarte multe.

De exemplu pentru mine ceea ce a mers a fost produsul mai intai si publicul / audienta dupa.

Problema cu axarea pe construirea produsului si apoi a audientei

De ce nu am crea prima data produsul ? Acesta este modul prin care incep cele mai multe companii; cineva identifica o nevoie, construieste un produs si il lanseaza pe piata, pentru ca cei care au nevoie de acel produs / serviciu sa il poata achizitiona.

Raspunsul la aceasta intrebare nu este atat de simplu, deoarece exista doua mari probleme in construirea unui produs fara a avea un feedback de la un public / audienta. In primul rand exista sansa, ca, produsul dumneavoastra sa nu corespunda exact nevoilor potentialilor clienti. Tot acel timp petrecut pe dezvoltarea produsului poate fi irosit.

Cel mai mare risc pentru un antreprenor este construirea unui produs de care nimeni nu are nevoie.


Si chiar daca creati un produs de care publicul tinta are nevoie, nu e ca si cum ei va vor asalta imediat cu comenzi. Intr-adevar exista si exemple de companii, carora norocul le-a suras, ideile, produsele lor devenind virale peste noapte, dar de cele mai multe ori si aceste lucruri sunt planificate. Doar pentru ca ati construit un produs excelent, nu inseamna ca puteti sari peste partea de construire a audientei, a publicului. Va fi nevoie sa va construiti o audienta prin multa munca (marketing de continut), sau cu buzunare adanci (multa publicitate).

Problema cu axarea pe construirea audientei, a publicului

Pe de alta parte, argumentul de comun acord impotriva crearii audientei / publicului inaintea produsului este acela ca poate dura si ani pentru a construi o audienta considerabila.

Construirea de continut de calitate necesita mult timp si efort. Este atat de usor de a ramane “blocat” in capcana blogging-ului si de a nu mai apuca sa construiti produsul in sine. Sunt exemple din ce in ce mai multe de bloggeri care pur si simplu nu reusesc sa isi transforme publicul lor in clienti platitori.

Pentru antreprenori, este adevarat ca o audienta infloritoare este un lucru fantastic, dar numai daca aveti forta si creativitatea de a transforma acel public / audienta intr-o afacere.

SOLUTIA: O combinatie minima

O afacere nu poate exista fara atat un produs / serviciu si o audienta / public.
Adevaratul pericol nu sta in acela de a incepe cu produsul sau cu audienta, ci de faptul ca puteti deveni prea concentrati doar pe unul din aceste aspecte.

Aveti nevoie si de audienta si de produs. Folositi inca de la inceput publicul, pentru a afla cat mai exact ce asteptari au de la produsul dumneavoastra, si ca antreprenor obiectivul dvs. este de a determina daca produsul dumneavoastra se va vinde.

Daca irositi prea mult timp pentru dezvoltarea produsului sau dezvoltarea audientei inseamna pierdere. Pentru a construi o afacere, trebuie sa le faceti pe amandoua simultan.

Un produs fara un public este ca o solutie fara nici o problema, iar o audienta fara un produs este ca un hobby, nu o afacere.

Mi-ar placea sa vad la ce abordari v-ati gandit si de ce. Ce metoda este mai buna?

Din pasiune pentru tehnologii si tehnici web.

Cine suntem?

Suntem o agentie web interactiva ce ofera servicii web complete. Pasiunea si experienta ne ajuta sa obtinem rezultatele scontate.

DA, te putem ajuta!

Servicii profesionale de SEO, SEM, SMM, SMO care iti vor creste vanzarile site-ului, aducandu-ti clienti noi si care te vor ajuta sa te pozitionezi pe primele pozitii chiar si pentru cele mai competitive cuvinte si expresii cheie.

Alte articole din blog

Vezi toate articolele
3 Comments
  • Mihai
  • iunie 14, 2013

  Dupa parerea mea construirea unei comunitati axate pe o idee este mult mai importanta, si asta pentru ca iti poti construi produsul dupa nevoile clientilor.

  • Cristi Paslaru
  • mai 8, 2013

  Daca ai deja un public sau o audienta cum ai spus, inainte de a avea produsul, atunci vazarile initiale, odata cu lansarea produsului, cu siguranta vor fi mult mai mari.

  • Matei Anton
  • mai 7, 2013

  Interesanta intrebarea, dar eu deja folosesc solutia ta, si nu pentru ca mi-am pus vreodata intrebarea aceasta, ci din perspectiva faptului ca ma plictisesc daca ma concentrez doar pe produs sau doar pe audienta, simt nevoia sa le dezvolt in paralel. 🙂

Leave a Comment